Stijlstoelen

Franse stijlstoelen zijn het toonbeeld van de klassieke meubelkunst uit de 17e en 18e eeuw. Met hun gracieuze ontwerp vormen ze een tijdloze herinnering aan een gouden tijdperk. Ze zijn ideaal geschikt voor herenhuizen en restaurants die klasse willen uitstralen.

Atelier Tack verkoopt een breed assortiment aan stijlstoelen volgens de afwerking die jij wenst. Neem zeker ook een kijkje bij onze stoelen uit de Directoire, Restauration, Empire en Louis-Philippe stijl.

Legenda

E = eik; B = beuk; K = kers; N = noten; M = mahonie; A = esdoorn;

(+f) ook als armstoel; (+s) ook als stoel; (+b) ook als barstoel; * stapelbaar

De fauteuils en bergères van Lodewijk de 15e

Louis XV-stoelen zijn vernoemd naar de Franse koning Lodewijk de 15e. Tijdens zijn heerschappij bloeide de Rococo-stijl op, een kunststroming die bekend staat om haar weelderige en speelse ontwerpen. Louis XV-stoelen staan dan ook bekend om hun verfijnde en gracieuze krullende vormen.

Fauteuils en bergères uit deze periode hebben vaak gebogen rugleuningen en comfortabele zittingen die bekleed zijn met een zachte stof. De houten frames zijn rijkelijk versierd met delicaat houtsnijwerk, zoals krullen, bloemen, bladeren of schelpmotieven.

Deze sierlijke details van Louis XV-stoelen zorgden voor een gevoel van weelde en grandeur. De Franse adel etaleerde op die manier haar rijkdom.

Louis XIII stoelen

Louis XIII-stoelen zijn vernoemd naar koning Lodewijk de dertiende, die regeerde van 1610 tot 1643. Tijdens zijn heerschappij ontstond een kunststijl die bekendstaat om haar robuuste en eenvoudige ontwerpen.

In tegenstelling tot de latere Louis XV- en Louis XVI-stijlen, is de Louis treize-stijl bescheiden en ingetogen. De stoelen hebben stevige en rechte lijnen, met eenvoudige houten frames en minimale versieringen. De nadruk ligt op functionaliteit en duurzaamheid. Ambachtslieden concentreerden zich op het creëren van meubelstukken die de tand des tijds konden doorstaan.

Louis XIV stoelen

Louis XIV-stoelen zijn dan weer een weergave van de grandeur aan het Franse hof tijdens het bewind van de Zonnekoning, Lodewijk de 14de. Deze Franse leunstoelen, ook wel bekend als "fauteuils à la reine" of "fauteuils à la Française", werden gebruikt in de weelderige zalen van het paleis van Versailles en andere koninklijke residenties. Louis quatorze-stoelen straalden pracht en praal uit, met extravagante ontwerpen en verfijnde details.

Naast hun rol als statussymbolen, waren Louis XIV-stoelen ook ontworpen met comfort in gedachten. De royale afmetingen en zachte bekleding zorgden ervoor dat ze aangenaam waren om langere periodes op te zitten.

Louis XVI stoelen

Lodewijk de 16de was de laatste Franse koning alvorens de revolutie uitbrak. Tijdens zijn bewind werden houten stoelen gemaakt in neoklassieke stijl. Van het weelderige rococo ging men over naar een meer ingetogen elegantie.

Kenmerkend voor Louis seize-stoelen zijn de strakke en symmetrische lijnen van hun ontwerp. Je ziet er vaak laurierbladeren of Griekse zuilen in, elementen die de hernieuwde interesse in de klassieke Griekse en Romeinse kunst aangeven.

Geschikt voor klassiek of modern interieur

Stijlstoelen zijn ideaal geschikt voor zowel een klassiek als een modern interieur vanwege hun tijdloze ontwerp. Ze voegen authenticiteit toe aan een klassieke inrichting, terwijl ze in een modern interieur een vleugje historische charme toevoegen. In een strak interieur kunnen ze een waar pronkstuk worden dat klasse en elegantie uitstraalt. Een echte eyecatcher.

Prijs en offerte

Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande Franse stijlstoelen, fauteuils of bergères? Vraag dan een gratis offerte aan via bovenstaande link. Indien mogelijk, geef dan concrete informatie door zoals het aantal, het type, de gewenste afwerking, de houtsoort (dit staat vermeld onder artikelnaam: E=eik… zie legenda hierboven), etc.

Doe een prijsaanvraag mail

Bekijk ook...

Bekijk zeker ook onze pagina's over Art Deco stoelen, Louis-Philippe stoelen, stoelen met armleuning en bijzetzetels.