bio-ecologisch

Zoals we ook vermelden in onze filosofie is het onze betrachting meubelen te creëren in harmonie met de natuur : enkel natuurlijke materialen : koper, ijzer, biezen, riet, katoen, wol, linnen, leder, bijenwas, lijnolie, schellakpolitoer…Wij gebruiken enkel europese houtsoorten, indien mogelijk met FSC-label. FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profitorganisatie die ijvert voor verantwoord ecologisch bosbeheer.
Bovendien maken wij een product dat duurzaam is : een meubel 100 % massief is bestemd om de tijd te trotseren; het gaat in normale omstandig-heden generaties mee.
Op die manier maken wij meubelen die natuurlijk én ecologisch verantwoord zijn.
Om aan ons product een soort bio-label te koppelen zijn wij lid van VIBE (Vlaams instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen).
Dit geeft de klant de garantie dat de productie in de mate van het
mogelijke met biologische producten én ecologisch verantwoord
gebeurt.We zeggen wel ‘in de mate van het mogelijke’ want
voor de volle 100 % van onze productie is dit niet mogelijk.
Bepaalde grondstoffen zijn gewoonweg niet of in heel beperkte
mate‘bio’ voorhanden. Zo is wat betreft meubelstof(textiel) heel
beperkt verkrijgbaar met bio-label.
Doorgaans wordt de vulling van de stoelen en zetels onder andere polyetherschuim gebruikt en wil een klant voor zijn keukentafel een duurzame vernislaag dan is die vernis doorgaans, ook al betreft het een vernis op waterbasis, een synthetisch product; ecologisch verantwoord maar niet biologisch.
Klanten die daarentegen wensen dat hun meubelen 100 % bio-ecologisch zijn hoeven zich hierdoor niet te laten afschrikken : dit is perfect mogelijk, alleen zijn bepaalde zaken dan uitgesloten: een beperktere keuze van bekledingsstoffen, i.p.v. mousse wordt natuurlatex gebruikt en wat de afwerking van het meubel betreft zijn er voldoende mogelijkheden. (zie hieronder)

Milieuvriendelijke afwerkingen voor hout :

 1. Oliën : natuurlijke lijnolie (in combinatie met andere plantaardige oliën) is de perfecte bio-ecologische oplossing.Bescherming goed na verscheidene malen behandelen.Voelt natuurlijk aan.Bestaat in verschillende tinten.
 2. Zepen : Onder de bio-ecologische afwerkingproducten bestaan een reeks zepen, ideaal voor een natuurlijke ‘bloot hout’-afwerking.
 3. Boenen : Bijenwas is een perfect natuurproduct en wanneer de oplossing gebeurt dankzij natuurlijke terpentijnolie (i.p.v. synthetische terpentine) is dit
  naar onze mening een geschikt bio-ecologisch produkt, zij het dat terpentijnolie bij bepaalde personen (contact-)allergische reacties veroorzaakt.Er bestaan nogal wat meningsverschillen betreffende de schadelijkheid van terpentijnolie.
  Anderzijds beschikken wij over een boenwas zonder terpentijn, 100 % bio-ecologisch.
 4. Vernissen : een probleem…
  Goede bescherming maar de meeste vernissen zijn niet zo ecologisch.

  Doenbaar is de watervernis : niet biologisch maar ecologisch aanvaardbaar.

  Wel biologisch : schellakvernis , solvent is (natuurlijke) ethanol (gistingsalcohol); iets fragieler qua bescherming.

  Een goed alternatief : Resit-vernis : bio-ecologische “vernis” op basis van schellak, was en olie; solvent is (natuurlijke) ethanol (gistingsalcohol).
  Betere bescherming dan zuivere schellak.
Designed and powered by Online  |