Ecologische meubels

Atelier Tack is een ambachtelijk meubelatelier dat duurzame meubelen vervaardigt met respect voor de natuur. Wij kiezen bewust voor een filosofie van het kleinschalige. Op deze pagina leggen we graag uit hoe we bio-ecologisch te werk gaan.

Ecologisch verantwoorde meubels

Natuurlijke materialen

Atelier Tack is een familiebedrijf met de betrachting om meubelen te creëren in harmonie met de natuur. Daarom werken we enkel met natuurlijke materialen zoals koper, ijzer, biezen, riet, katoen, wol, linnen, leder, bijenwas, lijnolie, schellakpolitoer enzovoort.

FSC-label

We kiezen ervoor om enkel met Europese houtsoorten te werken, indien mogelijk met een FSC-label. FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profit die ijvert voor verantwoord ecologisch bosbeheer. Zo houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

Eco meubels in de natuur

Een duurzaam familiestuk

Bovendien maken wij een product dat duurzaam is: een meubel op maat uit 100% massief hout dat bestand is om de tijd te trotseren. We maken geen wegwerpproducten maar stijlvolle meubels die generaties lang meegaan en uitgroeien tot een familiestuk. Op die manier maken wij tafels, stoelen en kasten die natuurlijk én ecologisch verantwoord zijn.

Biologisch

Om aan ons product een bio-label te koppelen zijn wij lid van VIBE: het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen. Dit geeft de klant de garantie dat de productie in de mate van het mogelijke met biologische producten én ecologisch verantwoord gebeurt.

We zeggen wel in de mate van het mogelijke want voor de volle 100 % van onze productie is dit jammer genoeg niet mogelijk. Bepaalde grondstoffen zijn gewoonweg niet of in heel beperkte mate 'bio' voorhanden. Zo is wat betreft meubelstof(textiel) heel beperkt verkrijgbaar met bio-label.

Biologische meubelen

Een voorbeeld: doorgaans wordt de vulling van de stoelen en zetels onder andere polyetherschuim gebruikt. Wil een klant voor zijn keukentafel een duurzame vernislaag dan is die vernis doorgaans, ook al betreft het een vernis op waterbasis, een synthetisch product; ecologisch verantwoord dus maar niet per se biologisch.

Klanten die daarentegen wensen dat hun meubelen 100 % bio-ecologisch zijn hoeven zich hierdoor niet te laten afschrikken: dit is perfect mogelijk, alleen zijn bepaalde zaken dan uitgesloten: een beperktere keuze van bekledingsstoffen, i.p.v. mousse wordt natuurlatex gebruikt en wat de afwerking van het meubel betreft zijn er verschillende mogelijkheden.

Hieronder hebben we alvast enkele milieuvriendelijke afwerkingen voor hout opgesomd:

  • Oliën: natuurlijke lijnolie (in combinatie met andere plantaardige oliën) is de perfecte bio-ecologische oplossing. Het voelt natuurlijk aan, bestaat in verschillende tinten en biedt een goede bescherming na het verscheidene malen te hebben behandeld.
  • Zepen: onder de bio-ecologische afwerkingsproducten bestaan een reeks zepen, ideaal voor een natuurlijke ‘bloot hout’-afwerking.
  • Boenen: bijenwas is natuurproduct en wanneer de oplossing gebeurt dankzij natuurlijke terpentijnolie (i.p.v. synthetische terpentine) is dit naar onze mening een geschikt bio-ecologisch alternatief, zij het dat terpentijnolie bij bepaalde personen (contact-)allergische reacties veroorzaakt. Er bestaan nogal wat meningsverschillen over de schadelijkheid van terpentijnolie. Daarom beschikken wij ook over een boenwas zonder terpentijn, 100% bio-ecologisch.
  • Vernissen: is een moeilijkere kwestie. Vernis biedt goede bescherming maar is meestal niet zo ecologisch. Eén alternatief is watervernis: niet biologisch maar wel ecologisch aanvaardbaar. Een andere optie is schellakvernis. Dit is op basis van ethanol (gistingsalcohol) maar wel iets fragieler qua bescherming. Een derde alternatief is Resit-vernis. Hier gaat het om een bio-ecologische ‘vernis’ op basis van schellak, was en olie. Het biedt een betere bescherming dan zuivere schellak.

Ecologische meubels kopen

Bij Atelier Tack kan je terecht voor:

Wil je graag een duurzaam meubelstuk bij Atelier Tack bestellen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onderstaande link. We denken graag met je mee om een meubel te maken dat zowel betaalbaar als ecologisch verantwoord is.

Neem contact met ons op mail

Neem ook zeker een kijkje bij ons kleinschalige meubelwinkel in Oudenaarde waar we verschillende modellen aan kasten, tafels en stoelen tentoon hebben staan. Hopelijk tot gauw!